Снимка: PixabayДуховенството на Гръцката Църква публикува открито писмо по украинския въпрос

...
Снимка: PixabayДуховенството на Гръцката Църква публикува открито писмо по украинския въпрос
Коментари Харесай

Гръцки духовници: Да не се признава новата украинска църква

Снимка: Pixabay

Духовенството на Гръцката Църква разгласява намерено писмо по " украинския въпрос " с апел към йерарсите да не признават ПЦУ еднолично, макар позициите на другите Църкви, написа Българска телеграфна агенция.

На 11 септември 2019 година 179 представители на духовенството, монаси и миряни на Гръцката Православна Църква разгласиха намерено писмо по " украинския въпрос " до Атинския Архиепископ Йероним и архиереите, оповестява vimaorthodoxias.gr.

В откритото писмо 179 духовници от Гръцката Православна Църква, които са го подписали, декларират, че им е известно за оказване на напън върху Гръцката Църква по отношение на " украинския църковен въпрос ".

Още повече, че по думите им, като не се гледа на това, че " Константинополската патриаршия " има право да дава автокефалия на всеки народ, има право да въздига до равнището на автокефалия единствено при спазване на ясните и строги условия, заложени в църковните обичаи и в сходство с православната еклезиология и каноничен ред ", в тази ситуация с автокефалия на новата украинска църковна конструкция ПЦУ, тези условия " не са били спазвани ".

Авторите на откритото писмо разясняват и аргументите за това. Най-напред, считат те, " автокефалията не е поискана за признание от всички Православни Църкви, даже от Вселенската Патриаршия, Църквата на Украйна, ръководена от Митрополит Онуфрий, от 90-те епископи, от 12 000 енории, от 250-те манастири, от 5000 монаси и монахини, и от милионите вярващи. Каноничната черква, която има това право напълно, не е молила за това и не е приела автокефалия. Възможно ли е тя принудително да бъде принуждавана и наказвана за това, че не я е приела? В същото време всички, даже Вселенският Патриарх, признават наличието на Митрополит Онуфрий и 90-те епископи (няма никакъв каноничен акт за тяхната ектронизация/снемане от престола, за отделяне или забраняване от служение), наред с канонически съществуващите се основава паралелна конструкция ", - акцентира духовенството.

Освен това, съгласно него, " Украинската Църка канонически принадлежи на Московската, а не на Вселенската Патриаршия. Цялата автокефалия, предоставена до момента от Константинопол, е основана в границите на неговата пълномощия ".

" Почти всички Поместни Църкви имат съществени подозрения по отношение на каноничността и законността на свещенството на новата черква. Тук се напомня, че към 15 от 50-е й епископи са получили своя " ранг " по пътя на самохиротонията! Никъде другаде няма подобен казус! Нито една Православна Църква не е признала даването на автокефалия, събитие невиждано в историята на Църквата! ", - разясняват подписалите писмото.

Духовенството написа още: " Ние не можем да разберем, по какъв начин по този начин без взаимното решение на всички Поместни Църкви, сборище на отлъчени, анатемосани, саморъкоположени разколници без да покажат смирение с нито един акт, с цел да бъдат възобновени, са създали " съединителен събор " и по едно и също време е получена " автокефалия ", а каноническите епископи, които съставляват каноничния Синод, изразяващи каноничната Църква, са предадени изцяло на пренебрежение ". Свещенослужителите на Гръцката Църква акцентират: " Крайно печално е да осъзнаеш в това време, по какъв начин по-рано, пренебрегвайки политическите ползи и изключително комплицираните времена, Вселенският Престол със своя светител Патриархът се е борил за единството на народите на Русия под единно духовно и църковно ръководство, а в този момент той се поддава на съблазните и трансатлантическия напън, и се пробва принудително да ги раздели, въвличайки Православната Църква в геополитическите ползи, трансформирайки Църквата Христова в част от геополитическите процеси и проблеми.

Ако Гръцката Църква признае автокефалията без всеправославно решение, ще въвлече и нашата Поместна Църква в геополитическия шахмат ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
-->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР